sobota 26. března 2016

Sobotní odpoledne v duchu malování kraslic voskem


Ráno jsme se probudili poměrně brzo a využili jsme svůj nadbytek času na malování vajíček (kraslic). A vzhledem k našim experimentálním povahám, jsme se opět vrhli do něčeho nového. Každý rok máme výzdobu plnou malovaných kraslic voskem od známých a z trhů. Tak jsme to prubli také a výsledek byl pro nás více než uspokojivý. I když věřím, že by si naše vajíčka nikdo nekoupil ani za korunu. :D


No a co jsme na to vlastně potřebovali? Krom klasických výtvarných potřeb hlavně nervy.
Vajíčka jsme nabarvili temperovými barvami s minimem vody. Některá vajíčka jsou natřená pouze jen barvou s mokrým štětcem. Výhoda temperových barev je jejich sytá a zářivá barva.  Během této fáze jsme rozbili pouze jedno vajíčko! Jak nabarvíme všechny, necháme zaschnout.

Během zasychání si pomalu připravíme na další krok. Další výhodou temperových barev je totiž také rychlost usychání barvy.
Potřebujeme si předem rozehřát vosk, se kterým budeme pracovat. Může být bílý, ale také barevný. Nejčastější je, rozehřívat vosk na lžíci, nad čajovou svíčkou, ale já pracuji se starší aromalampou, která je pro tyto účely skvělá. Nalámeme tedy vosk na menší kousky a rozehříváme. Mezitím si připravíme špendlík s hlavičkou a tužku. Zapíchneme špendlík z druhé strany tužky, aby lezl špendlík asi tak 2 cm.
Vosk máme rozehřátý, nástroj přichystaný  a můžeme malovat.

Na každý tah je jedno napočení ve vosku. Tedy namočíme špendlík do vosku, nakreslíme jeden ornament a opět namáčíme. Takhle pořád dokola. Pokud nám nejde malovat, znamená to, že vosk není stále ještě správně rozehřátý a musíme počkat. To se nám dnes u fialového vosku stalo také.
Pokaždé kde začínáme, se nám vytvoří malá tečka a proto se dobře promyslete, jak chcete, aby vajíčko vypadalo.


Na závěr můžete vajíčko přestříkat lakem na vlasy a tím dodáte závěrečný lesk vašim kraslicím.
Doufám, že se Vám aspoň trochu líbí :)




A jak to jde Vám s malováním vajíček :)



















1 komentář:

  1. Já jsem výtvarné kopyto, v mém podání by kraslice byly chuděry. Máš je krásné :)

    OdpovědětVymazat